Zen op kantoor - 7 tips om het hoofd cool te houden

In termen van evenwicht moet ik persoonlijk mijn twee zelfontplooiende levensjaren goedmaken in de Peruaanse werkweek. Na jarenlang alles geleerd te hebben over eigenliefde, innerlijke rust en acceptatie is het tijd de balans gelijk te trekken en in een uiterst veelvragende werkomgeving deze concepten in praktijk te brengen. En dan komt al snel de grote proef: hoe gebalanceerd is mijn leven nu echt?

De realitycheck laat er geen gras over groeien: ik ben terug bij af. De knikkende knieën op mijn eerste werkdag waren echt. De stiekeme traan bij mijn eerste fout biggelde daadwerkelijk over mijn wang. De trots na mijn eerste feedback was een ander uiterste van de rollercoaster. De vermoeidheid na een twaalf-urige werkdag sloeg gestaag toe en met het schaamrood op de wangen moet ik toegeven dat ik me enigszins labiel voelde na de eerste week.

Mediteren als je zeeën van tijd hebt is geen kunst. Mediteren als je een 55-urige werkweek hebt is daarentegen een uitdaging. Een nieuwe uitdaging waarin meditatietechnieken de harde werkelijkheid van de praktijk ontmoeten.

1. Houvast

Iemand die stevig in zijn schoenen staat is minder snel uit het veld te slaan. Door twee keer per dag jezelf visueel in de grond te planten bereik je een hele hoop zelfverzekerdheid die je geheid helpt dat leermomentje meester te maken. Dus, één minuutje in de ochtend: ogen dicht, diep en rustig in- en uitademen. Visualizeer dat je met de rug tegen een dikke stevige boom zit. Volg de wortels naar beneden, diep, diep de grond in. Stevig maar veerkrachtig. Flexibel en gegrond. Net als de wortels van de boom behoud je je evenwicht en voel je je verbonden met de aarde.

2. Smile

A smile a day takes your worries away. Een "Say Cheese" momentje voor de spiegel op de wc of een interne glimlach die je visualiseert totdat je het geluk door je aderen voelt stromen.

3. Ademhalingstechnieken

Ademhalen is niet alleen belangrijk om in leven te blijven, het bepaalt in zekere mate ook de kwaliteit van het leven. Gezonde ademhalingspatronen zijn gunstig voor het lichaam, de ontwikkeling van het brein, en dragen bij aan hogere stressbestendigheid. Tegenwoordig ademen we veel te snel en oppervlakkig, waardoor we sneller gepikeerd raken dan voorheen. Door de neus ademen kent vele voordelen en circulatie ademhalingstechnieken dragen zelf bij aan de stimulatie van het brein.

Adem in door het linker neusgat, terwijl je je rechter neusgat dicht houdt. Adem uit door je rechter neusgat, terwijl je je linker neusgat dicht houdt. Adem nu in door je rechter neusgat, en adem uit door je linker neusgat. Terwijl je inademt visualizeer je bloemen en kleuren die je lichaam vullen met vreugde en liefde. Als je uitademt visualizeer je donkere rookwolken die je lichaam verlaten.

4. Laat je werk op je werk

Het klinkt misschien cliché, maar zodra je het kantoor uitloopt is het belangrijk je werk achter je te laten. Ontspan je schouders en schud de werklast letterlijk van je af. Springen, schudden, rondjes draaien met de nek en/of schouders, het doet wonderen.

5. Drink water

We nemen allemaal 's ochtends de moeite te douchen en ons grondig te reinigen voordat we naar ons werk gaan. Maar ook tijdens de werkdag moeten we niet vergeten ons te blijven reinigen. Water is het ideale schoonmaakmiddel dat ervoor zorgt dat lichaam en geest vrij blijven van negativiteit, stress en druk. Bovendien is het wandelingetje naar de wc een goed excuus om de benen te strekken.

6. Bescherm jezelf

Je kent ze wel, van die collega's die veel te lang vast zitten op dezelfde plek, al jarenlang dreigen ontslag in te dienen als er niets verandert en ieder excuus aangrijpen om negativiteit te spuien. Je hoeft ze niet met een boog te ontwijken, maar kijk uit dat je niet jouw werkplezier je laat ontnemen door dit soort energievampieren.

Het is simpel jezelf te beschermen en af te schermen voor andersmans negativiteit, terwijl je trouw een luisterend oor kunt blijven bieden: breng je wijsvinger en duim naar elkaar en adem diep in door de neus. Zeg tegen jezelf: ik ben sereen en laat me niet beïnvloeden door de negativiteit van een ander. Houd je duim- en wijsvinger bij elkaar tot het gesprek is afgelopen en voel hoe je alles hebt gehoord, maar niets blijft "plakken" en je humeur beïnvloedt.

7. Heb geduld

De knikkende knieën, zelfvertrouwensdipjes en uitbarstingen horen er weer bij. Het werkende leven is voor mij voor lange tijd buiten beschouwing gebleven, en op het moment dat ik mijn verantwoordelijkheden weer oppakte werd ik me volle bak bewust van de druk die al snel weer op mijn schouders terecht kwam.

Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven. En dan kunnen we niks anders doen dan accepteren, diep ademhalen en de schouders ontspannen, erop vertrouwend dat het Universum ons altijd op de juiste plek plaatst.

#mediteren #ademhalen #zelfvertrouwen #zelfbewust #vertrouwen #geluk #ademhalingstechnieken #circulatie #water #schoonmaak #reinigen #zelfbescherming #positiviteit #balans #Yanantin #verwachtingen #accepteren #zelfkennis #verandering #denkpatroon #nederlands

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
CATEGORIES:

WHERE AM I NOW...

  • Gray Instagram Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Twitter Icon
  • Gray Pinterest Icon