Taiwanese levenslessen

Zaterdag had ik mijn eerste les Tao. In Peru, van een Taiwanees. Dat was leuk, want het brengt hopelijk geciviliseerdere omgangsnormen teweeg en bovendien hebben Taiwanezen een grappig accent. En bovendien-bovendien ben ik ook niet perfect en heb ik ook een accent, dus puntje bij paaltje was het vooral een uurtje Oosterse levenslessen.

Tao is een verzamelfilosofie waarin een beetje van alles tot een levenswijze wordt omgetoverd. Dat wil zeggen: het béste beetje van alles. Het beste beetje van de les was de volgende uitspraak: “Niemand is perfect, want wanneer iemand dat wel is, dan zou hij al in de Hemel zijn”. Dus, fouten maken op zich is niet zo erg, het belangrijkste is wat we met onze fouten doen.

Volgens de Wet van Oorzaak en Gevolg is alles onze eigen schuld, dikke bult. Alles is gevolg van wat we zelf (on)bewust hebben aangetrokken, zij het in dit leven, danwel in een voorgaand leven (karma). Daar hoef je geen Tao voor te volgen, deze ontdekking hebben meerdere mensen gedaan. Maar, waar het Tao wel in uitblinkt is een praktische handleiding om je fouten te corrigeren.

  1. In het moment: niet boos worden

  2. Daarna: niet klagen

  3. In de toekomst: niet haten

De grappen van Wong aka Carlos zal ik je besparen, maar de essentie moge duidelijk zijn: tijdens een conflict doe je er alles aan om een uitbarsting te voorkomen. Je houdt je in, je verlaat de ruimte, je koelt af en komt pas weer terug als je gekalmeerd bent. Want, in een woedeuitbarsting kan je zo maar dingen zeggen waar je later spijt van krijgt en meer schade mee aanrichten dan nodig.

Ná het conflict houd je voor je wat er gebeurd is. Het conflict speelde tussen jou en een ander – daar hebben de buren, je beste vrienden en de fietsenmaker niets mee te maken. Bovendien is het een afgesloten hoofdstuk en door het aan anderen te vertellen houd je het conflict in leven. Dit staat een eventuele positieve verandering in de weg en daarmee richt je nóg meer schade aan.

Uiteindelijk vergeef je jezelf en de persoon waarmee je het conflict hebt gehad. Ook al vind je jezelf nog zo onschuldig, je zult dus moeten toegeven dat je zelf ook een aandeel hebt gehad. Vergeving is het belangrijkste moment in conflictoplossing, doe je dit niet, dan koester je wrok of erger nog, haat. Haat is een verbinding die jouw persoonlijke (spirituele) groei in de weg staat. Je kunt niet verder als er een negatieve relatie bestaat die jou in dit moment vasthoudt.

Vergeving, karma, waarom steeds weer hetzelfde gedoe!? Omdat een betere wereld toch echt bij jezelf begint. Het leven is een soort machine waar je een muntje in gooit: kop is positief, munt negatief. Alles begint met een intentie (de inworp), die leidt tot een gedachte en vervolgens tot een handeling. De handeling wordt een gewoonte en deze bepaalt het karakter, wat uiteindelijk het lot beïnvloedt (de uitkomst). Op het moment dat je van de intentie een positieve inworp kunt maken, zullen gedachte, handeling, gewoonte, karakter en lot ook positief uitpakken, terwijl een negatieve inworp leidt tot een negatief lot.

Dus, voordat negatieve handelingen een slechte gewoonte worden, is het belangrijk bewust te worden van je intenties. Want een positieve intentie leidt tot een positieve handeling met een positief resultaat. De keuze is aan jou: kop of munt. Karma volgt vanzelf...

#tao #wijsheid #levenslessen #oorzaakengevolg #karma #lot #vergeven #positief #bewust #bewustwording #innerlijkerust #nederlands

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
CATEGORIES: