Het evenwicht van de liefde

Het is de sleutel tot ALLES: liefde. Het is de oplossing voor oorlog, het medicijn tegen depressies, de deur naar geluk en synoniem van spiritualiteit. Maar, hoe vanzelfsprekend liefde ook lijkt te zijn, het komt niet uit de lucht vallen. Waarom is het zo lastig om die gewenste liefde tot een evenwichtig resultaat te brengen?

Er zijn verschillende soorten liefde. Een kleine greep uit de eindeloze variëteit roze wolken: passionele liefde (eros), romantische liefde (agape) en vrije liefde (philos). Zoals alles gaat het met liefde ook om evenwicht: de ene liefde kan niet zonder de ander en een relatie zal nooit slagen als er geen goede balans te vinden is tussen de verschillende vormen van l'amour.

1. Eros

Passionele liefde is erotische liefde, aantrekkingskracht, vlammen, vonken en vuurwerk. Vrij essentiëel voor een relatie en vaak het begin van een opbloeiende romance. Maar eros kent ook valkuilen, want aantrekkingskracht is aantrekkelijk (1+1=2) en dat betekent dat je je daarin kunt verliezen. Eros ontneemt je je intelligentie, rationaliteit en duidelijkheid. Gevaarlijk, als je je vriendelijke metgezel geen dag kunt missen, je jezelf verandert voor de ander of je wereld alleen nog maar draait om absolute lust.

2. Agape

Ridders op witte paarden, tot de dood ons scheidt en happily ever after. Agape is de best friend van sprookjes, dromen en illusies: liefde zonder verwachtingen, geven zonder te ontvangen en zoetsappige tederheid. Geen enkele liefde slaagt zonder agape, maar wel binnen de grenzen van gezond verstand. Structurele ontrouw, geweld of manipulatie gaan niet hand in hand met liefde.

3. Philos

Trouwen met je BFF: het is waar een vriendschappelijke liefde voor pleit. Eerlijkheid, openheid, trouw en acceptatie. Alles met elkaar kunnen delen en vooral wíllen delen is het summum van een relatie. Dat betekent niet dat alle ideëen of plannen hetzelfde moeten zijn - niemand in dit Universum deelt exact dezelfde meningen - als ze maar verenigbaar zijn. Accepteer de ander en wees geaccepteerd en zo lang de planeten het je gunstig gezind zijn zal je happy end geen strobreed in de weg gelegd worden.

Liefde kun je niet afdwingen en zal komen precies zoals het Universum het bedacht heeft, maar laat nou juist dat de sleutel tot geluk zijn:

"To lose balance sometimes for love is part of living a balanced life"

#liefde #reizen #loslaten #zelfcontrole #doorbreken #overwinnen #bewustwording #onvoorwaardelijk #angst #emoties #leermoment #nederlands

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
CATEGORIES: