Interne schoonmaak - 7 redenen waarom vasten een nuttig ritueel is

Het is niet voor niets dat alle religies een vastingsritueel hebben. Nu ben ik persoonlijk niet zo van de geïnstitutionaliseerde religie, maar wel van het vasten - anders zou ik natuurlijk geen vier dagen op een berg doorgebracht hebben. Nu snap ik dat niet iedereen staat te springen om vier dagen af te zien van dranken en spijzen, maar een dagje onthouding op zijn tijd doet een mens veel goeds! Zie hier de zeven voordelen voor lichaam en geest:

1. Reiniging en ontgifting van het lichaam

Een dagje niet eten en drinken geeft het lichaam de kans eens even goed huis te houden. Een interne schoonmaak maakt plaats voor nieuwe energie en dat voel je meteen.

2. Doorbreken van (slechte) eetpatronen

Pas wanneer je bewust je eetpatroon onderbreekt, realiseer je je wat dat eetpatroon eigenlijk inhoudt. Vaak eten en drinken we zonder er erg in te hebben wat we eigenlijk naar binnen werken, of eten/drinken we überhaubt zonder dat we er erg in hebben. Ik ben er heilig van overtuigd dat we moeten genieten van dit leven, maar laten we dat dan wél bewust doen.

3. Lichamelijke voordelen Een greep uit de lange lijst lichamelijke voordelen van een dagje vasten: gaat veroudering tegen, verbetert de weerstand, helpt beter te slapen, zorgt voor een mooiere huid, brengt meer energie en leidt zelfs tot een langer leven. Need I say more?

4. Mentale helderheid

Na een paar dagen op de berg werd ik me bewust van de hoeveelheid gedachten die per dag door mijn hoofd razen - en waarvan het merendeel overbodig bleek te zijn. Een dagje vasten helpt je deze mentale activiteit wat te temperen en je helderder nadenken.

5. Leren emoties te handhaven

Hetzelfde geldt voor je emoties. Voor mensen met een opvliegend karakter, een slecht humeur of een trieste bui is een dagje vasten een goed idee: je hebt simpelweg geen zin meer om boos te worden of verdrietig te zijn. En dat geeft ruimte voor nieuwe inzichten.

6. Pas op de plaats

Een dagje vasten komt het beste uit wanneer we geen overvolle agenda's hebben, dus kies een dag uit waarop je daadwerkelijk de tijd kunt nemen om de dag te laten komen zoals deze is, te genieten van rust en vrijheid en geen zorgen te voelen vanwege wat dan ook.

7. Het geeft zelfcontrole en wilskrachtVelen zullen het vasten nu op een to-do-lijstje krabbelen, om het vervolgens toch lekker niet te doen om duizend-en-één redenen. Van uitstel komt afstel, maar van dingen doen krijgen we daadwerkelijk energie.

Een dag vasten hoeft niets meer en niets minder te zijn dan gewoon een dagje niet eten. De beginner kan de dag doorkomen met water of sapjes, de gevorderde vaster kan het aan om helemaal niets te nuttigen. En de dag is pas voorbij als de volgende ochtend aanbreekt!

#blog #spiritueel #vasten #tips #ritueel #mindfulness #bewustwording #bewust #daadkracht #persoonlijk #groei #kracht #dankbaar #reinigen #mentaal #wilskracht #zelfcontrole #emoties #nederlands

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
CATEGORIES:

WHERE AM I NOW...

  • Gray Instagram Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Twitter Icon
  • Gray Pinterest Icon