Ho'oponopono: Hawaïaans zand erover

De nieuwste trend van het millennium lijkt ons allemaal zeer goed af te gaan: op volle toeren op de ratio, de poort naar emoties hermetisch afgesloten en vooral lekker opkroppen. Het gaat vaak even goed, tot de spreekwoordelijke beerput openbarst en de meest helse ruzies ontstaan, waarin je de ander een verbazingwekkende variëteit ziektes, vloeken en andere poep toewenst - waar je snel daarna weer spijt van hebt. Het lijkt onoverkomelijk als je de opkropstrategie stug vol blijft houden, maar gelukkig is er hoop. Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, is er tot die tijd Ho'oponopono. Vier tropische ingrediënten die de Hawaïanen eeuwen geleden bedacht hebben om grote en minder grote akkefietjes de wereld uit te helpen. Zand erover op zijn Hawaïaans: het spijt me, vergeef me, bedankt, ik hou van je.

Krijg je nu ook meteen dat sentimentele deuntje van vroeger in je hoofd? Zo gek was het nog niet om een programma te maken over verzoening en vergiffenis. Niet alleen een zoetsappig kijkcijferkanon, maar ook nog eens een hulpmiddel om onze kwalijkste drempel te overwinnen. Sorry zeggen blijkt zo makkelijk nog niet, vergevingsgezindheid is wel één van de sleutels naar een gebalanceerd en happy leven. En vergeven is weer de sleutel naar vergeten. Bovendien werkt het holistisch, dat wil zeggen, zodra jij vergeeft, vergeeft de ander ook.

1. Het spijt me Laten we meteen met de deur in huis vallen: alles is causaal. Geschillen komen niet zo maar uit de lucht vallen, en ook al ben je nog zo'n heilig boontje, je weet nooit wat je in een ander leven gedaan hebt. Karma is a bitch, jongens, vroeg of laat krijgen we allemaal op ons bordje wat we ooit het Universum in geholpen hebben. Dus, accepteer dat je zelf hoogstwaarschijnlijk ook een aandeel hebt in wat er dan ook gebeurd is. Het spijt me: erkennen, accepteren en spijt betuigen.

2. Vergeef me

Een "sorry" krijgen we allemaal nog wel uit ons strot gemompeld wanneer we erkennen dat we fout zitten, maar "vergeef me" weegt net wat zwaarder en tikt een hoger leveltje bewustzijn aan. De perfecte woorden dus om met bescheidenheid, bereidwilligheid en openheid de strijdbijl te begraven. Dankzij deze woorden dwing je de ander bovendien te overwegen je te vergeven.

3. Bedankt

Door alvast hardop je dankbaarheid uit te spreken, bevestig je dat de ander je vergeeft. Wees dankbaar voor de bereidwilligheid, vergevingsgezindheid en oprechtheid die je voelt wanneer je de stap durft te nemen iemand daadwerkelijk te vergeven.

4. Ik hou van je

Bezegeld met liefde sluit je de casus, voor eens en altijd. Weg uit je hoofd, lijf en ziel. All you need is love en Ho'oponopono.

De vier simpele zinnetjes hebben een magisch grote impact als je ze toepast in een intiem één op één gesprek of in meditatie. Zoals gezegd werkt het holistisch, wat betekent dat jij een ander kunt vergeven door jezelf te vergeven, of jezelf kunt vergeven door een ander te vergeven - hoe dan ook: vergeven is key. Wanneer je het akkefietje met een ander wilt oplossen ga dan tegenover elkaar zitten, met de knieën tegen elkaar aan, en houdt elkaars handen vast. Eén voor één ga je de vier stappen af, waarbij de ander je niet mag onderbreken. Als de één klaar is mag de ander pas praten en dan is het zijn beurt om de vier stappen af te gaan. Je kunt dit doen door slechts de genoemde zinnetjes te gebruiken, maar je mag ook concreet zijn en benoemen waar je precies spijt van hebt, waarvoor je vergeving voor vraagt,. waar je dankbaar voor bent en van wie je houdt. Sluit af met een omhelzing van hart tot hart en feel the love.

In meditatie focus je je eerst op de schuld, de pijn of het verdriet dat je voelt. Visualiseer de persoon die je wilt vergeven: een ander of jezelf. Leg één hand op de buik en de ander op het hart en spreek dan hardop de vier zinnetjes uit. Ook hier geldt dat je ze concreet kunt maken of het bij deze zinnetjes houdt. Blijf hardop zeggen: "het spijt me, vergeef me, bedankt, ik hou van je" steeds harder en sneller, totdat je en grote, grote, GROTE glimlach op je gezicht voelt verschijnen. Voel met de hand op je hart hoe de energie zich door je lichaam verspreidt en hoe het hart hard werkt te vergeven.

#accepteren #hooponopono #vergeving #ritueel #vergeven #reizen #persoonlijk #meditatie #mindfulness #eigenliefde #Yanantin #inspiratie #liefde #spiritualiteit #leermoment #tips #selflove #bewust #geluk #oefening #blog #loslaten #hierennu #vergevingsritueel #Hawaï #holisme #Nederlands #nederlands

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
CATEGORIES:

WHERE AM I NOW...

  • Gray Instagram Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Twitter Icon
  • Gray Pinterest Icon