Yanantin

"Yananwatte?" Het is denk ik de meest gestelde vraag van dit moment. Yanantin. Een klein woordje uit het Quechua dat heel veel betekent. Ik moet toegeven dat het kleine blokje op de startpagina niet echt toereikend is om het goed uit te leggen. Alhoewel ik me überhaubt afvraag of woorden in de buurt komen van een gepaste betekenis - ik ben ten slotte naar Zuid Amerika verhuisd om er achter te komen.

Yanantin betekent zoiets als "complementary opposites", uitersten die elkaar aanvullen en samen een geheel vormen. Hier in Zuid Amerika wordt de wereld niet gezien in dualiteiten zoals wij deze wel zien (zwart-wit, goed-fout, mooi-lelijk), maar als één geheel dat verschillende aspecten kent. Iets kan nooit helemaal fout zijn, maar ook niet helemaal goed, dus. Energetisch gezien is het Universum altijd op zoek naar evenwicht. Tegenpolen trekken elkaar aan om aan te vullen wat de een mist - en de andere te veel heeft - om zo een harmonieus bestaan te vormen.

Volgens de inheemse geloofsopvattingen in Peru en Bolivia is Yanantin de basis van het leven. Tegenpolen vullen elkaar niet alleen aan, ze hebben elkaar nodig om een perfecte balans te vinden. De focus ligt niet op de verschillen tussen het één en het ander, maar juist op dat wat hen verbindt. Hoe mooi is deze visie op het leven - zeker in de trant van leven en laten leven. De wereld wordt steeds mooier als je verder kijkt dan goed en fout: anders is niet per definitie fout.

Mijn leven heeft zich ondertussen gevuld met schoolvoorbeelden, en de puzzelstukjes vallen steeds vaker op hun plek. Zuid-Amerika kent nogal wat tegenpolen met Europa (langzaam & snel, spiritueel & materieel, dromerig & realistisch) en zelfs binnen mijn relaties zie ik steeds beter de leermomentjes om de balans op te maken (emotioneel & rationeel, vrij & gestructureerd, uitdaging & veiligheid). Nu zeg ik niet dat iedereen spontaan naar de andere kant van de wereld moet vertrekken of een Latino(a) moet strikken, maar een verruimende blik is nooit weg. Wees bewust van je denkpatronen. De volgende keer dat je op het punt staat een oordeel te vellen, denk dan even aan Yanantin.

Het Universum is er om jou te helpen groeien. Sta open voor iets totaal anders en ontdek hoe veel je gemeen hebt met elkaar.

#evenwicht #Yanantin #geluk #liefde #yinyang #selflove #leven #Cosmovision #andes #Ecuador #Peru #Pachamama #mindfulness #mediteren #MoederAarde #hierennu #reizen #accepteren #nederlands

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
CATEGORIES:

WHERE AM I NOW...

  • Gray Instagram Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Twitter Icon
  • Gray Pinterest Icon