Chakras voor beginners

Chakras? Juist, ja. Chakras. De hele wereld loopt er weg mee, maar wat zijn het nu eigenlijk? Een beginnerscursus in de wereld van mindfulness. Welkom!

Het woord Chakra komt uit het Sanskriet en betekent zoiets als wiel. Die zitten verstopt in ons lichaam, op zeven verschillende plaatsen. Het zijn een soort energetische schijfjes die ons op fysiek, mentaal en spiritueel niveau beïnvloeden. Gelukkig kunnen wij ze terug beïnvloeden, door meditatie, voeding en bewustwording. Waarom zouden we dat willen? Omdat uitgelijnde chakras zorgen voor een uitgelijnd leven, dat wil zeggen fysieke gezondheid, mentale rust en spiritueel evenwicht. En wie wil dat nu niet?

Muladhara (aardchakra): het eerste chakra bevindt zich rondom de bekken en kenmerkt zich met de kleur rood. Zoals de naam al aangeeft heeft dit chakra te maken met de aarde: onze connectie met Moeder Aarde, onze basis. Dit houdt in dat een gebalanceerd aardchakra ons helpt te leven in het hier en nu. Een disbalans wordt veroorzaakt door angst, die we op kunnen lossen door te mediteren op zekerheid en bescherming.

Svadhistana (creativiteitschakra): een stapje omhoog bevindt zich in de onderbuik het tweede chakra, gekenmerkt door de kleur oranje. Omdat hier de voortplantingsorganen en de baarmoeder zich bevinden, relateert dit chakra zich met de creatie en creativiteit. Dit heeft natuurlijk te maken met seksualiteit en het is daarom belangrijk goed te luisteren naar wat je lichaam je toefluistert. Schuldgevoelens nestelen zich in dit gebied en om hiervan af te komen mediteer je eigen-liefde en zelf-respect.

Manipura (krachtchakra): rondom de navel en in de buik bevindt zich ons 'plexo solar', waarmee het derde chakra zich relateert. Dit plekje symboliseert innerlijke kracht, zelfvertrouwen en motivatie. 'Waar een wil is, is een weg' is de perfecte voeding voor deze gele energie die ons leert zelf verantwoordelijkheid voor het leven te nemen. Het is een centrum van kracht, wat alleen door schaamte in de weg gezeten kan worden. Daar kom je vanaf door te vertrouwen op jezelf: jij bepaalt wie je bent en wat je doet.

Anahata (hartchakra): love, love, love. Het middelpunt van de zeven chakras, je lichaam en je leven is het hart. Groen is de kleur van de liefde, voor zowel jezelf als je medemens. Het verhoudt zich met het hart en met de longen: adem liefde, adem leven. Hou van jezelf, omhels jezelf, gun jezelf de levensruimte die jij nodig hebt en verwijder alle pijn en verdriet uit je lichaam. Gevoelens en onvoorwaardelijke acceptatie zijn tekenen van deze levende liefde.

Vishuddha (keelchakra): het vijfde chakra bevindt zich in de keel en symboliseert onze communicatie. Het is een bron van waarheid (blauw!) en leugens zijn dan ook probleemfactoren voor eerlijke communicatie. Dit geldt natuurlijk voor onze communicatie naar buiten, maar is zeker net zo belangrijk voor onze interne communicatie: hoe zie ik mezelf? Sta ik open voor de wereld? Luister ik naar mijn innerlijke stem? Hoest? Keelpijn? Droge mond? Denk aan eerlijke communicatie, met jezelf en de wereld (en eens zonder telefoon).

Ajna (derde oogchakra): chakra nummer zes. Kleur: donkerblauw. Plek: het derde oog. Spiritualiteit, intuïtie en bewustzijn zitten allemaal verstopt in dit plekje tussen de wenkbrauwen. Het zesde zintuig is er eentje die niet met de paplepel wordt ingegeven, maar wél een belangrijk deel maakt van ons leven. Het leert ons één te zijn met de wereld, we zijn namelijk niet meer en niet meer minder dan wie dan ook. Luister naar je intuïtie, leer te vertrouwen op dat wat je niet ziet en de wereld zal zich voor je openen.

Sahaswara (kroonchakra): de kers op de taart, of het witte licht op onze chakras. Met paars of puur wit wordt onze goddelijke connectie aangeduid, net boven het hoofd. Een soort wifi-antenne die zoekt naar universaliteit, goddelijkheid en openheid. Het verhoudt zich met al het spirituele - hebberigheid en materialisme zijn dooddoeners! Hoewel het bijna als een verheven status klinkt om dit chakra te kunnen openen, gebeurt het bijna automatisch wanneer je je dagelijks wijdt aan een chakra-uitlijning.

Dus, wat gaan we de volgende blog doen: een chakrameditatie!

#chakras #meditatie #mediteren #groei #selfhelp #Yanantin #aum #persoonlijk #orde #leven #hierennu #mindfulness #geluk #angst #bewust #accepteren #blog #nederlands

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
CATEGORIES:

WHERE AM I NOW...

  • Gray Instagram Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Twitter Icon
  • Gray Pinterest Icon