Leef. Met je volle verstand

In Lima woonde ik in een soort gemeenschapshuis – eigenlijk een studentenhuis, maar dan met hippies in plaats van studenten. Het is een beetje een rommeltje, de douche laat ’s ochtends te wensen over en om drie uur ’s nachts is het sociaal spitsuur. Toen ik een jaar geleden geïntroduceerd werd was het even schrikken. Ik had mezelf net losgemaakt van de spreekwoordelijke muur waar ik tegenaan was gelopen. Wakker geschud, en op zoek naar mezelf zat ik daar dan met mijn quarter-life-crisis (zo heet dat toch, tegenwoordig?). Mijn huisgenoten waren stuk voor stuk allen erg bewust, spiritueel verbonden en gebalanceerd. De dagelijkse routine begint en eindigt met meditatie, het eten is uitsluitend vegetarisch en het meest gebruikte woord is liefde. De geloofsopvattingen lopen uiteen van Boeddhisme tot inheemse natuurgoden, Christendom en buitenaardse wezens. Het liefst uitgesproken in een adem: syncretisme is het sleutelwoord, een beetje van alles, zo lang het maar liefde is, en kleuren, en vrede, en rust, sterren, bloemen, licht, en alles wat een mens blij maakt. Daar werd ik dan even mooi tussen gezet met mijn stormkarakter, hysterisch plannen en nuchtere wortels.

Een paar maanden in zo’n huis, in Peru en je leven kan totaal veranderen. In een omgeving waarin dankbaarheid, onvoorwaardelijkheid en samenzijn prioriteit zijn nemen je eigen sores geleidelijk af in importantie.

Ik hou eigenlijk niet zo van het woord spiritualiteit. Mensen denken al snel dat het verbonden is aan religie, of dat het te ver weg van ze staat om er aan mee te doen - tenzij het ineens weer hip wordt. In mijn ogen kan iedereen bewust leven, zonder dat daar een God, Universum of trendwatcher bij betrokken hoeft te zijn. Integendeel! Bewustwording is vrij rationeel. We hebben allemaal de mogelijkheid te kiezen. Mediteren is niets meer dan even diep ademhalen. Yoga werkt erg ontspannend en helpt je letterlijk om flexibel in het leven te staan. Alleen jijzelf bent verantwoordelijk voor je eigen geluk (voor de sceptici onder ons kunnen we het woordje “geluk” ook vervangen door “tevredenheid”), en dat is voor iedereen haalbaar. Als je er voor open staat, ten minste!

#mindfulness #spiritualiteit #bewust #blog #Universum #geluk #liefde #reizen #mediteren #nederlands

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
CATEGORIES:

WHERE AM I NOW...

  • Gray Instagram Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Twitter Icon
  • Gray Pinterest Icon